P H Y S I O I A S I S
Manual Therapy
Manual Therapy

Manual Therapy

icon shape

Το Manual Therapy (Χειροπρακτική) είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσικοθεραπείας και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των νευρομυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούν πόνο στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των οστών, του νευρικού και μυϊκού ιστού, οι οποίες γίνονται εξ ολοκλήρου με τα χέρια. Βασιζόμενοι στον κλινικό συλλογισμό, εφαρμόζονται είτε ήπιοι χειρισμοί  είτε πιο βίαιοι. Παρόλο που η χειροπρακτική κατατάσσεται στην εναλλακτική ιατρική έχει κερδίσει σημαντικό βαθμό αποδοχής, εν μέρει χάρη σε πρόσφατες έρευνες που έδειξαν την αποτελεσματικότητά της σε προβλήματα, όπως ο οξύς πόνος της μέσης. Το manualtherapy χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο  διάστημα μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων στις ΗΠΑ από πρακτικούς και άτομα που δεν είχαν πλήρη ιατρική εκπαίδευση. Στην Ευρώπη διαδόθηκε μετά το 1945 και εφαρμόζεται σε διάφορες ορθοπεδικές και ρευματολογικές παθήσεις πχ οσφυαλγία, ισχιαλγία, αυχενικό σύνδρομο, τενοντίτιδα. Οι χειροπράκτες πρέπει να έχουν πλήρεις ιατρικές γνώσεις γενικής παθολογίας και κυρίως των παθήσεων των οστών και των αρθρώσεων. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνονται καλά αποτελέσματα σε παθήσεις που χαρακτηρίζονται από ελαφρές παραμορφώσεις και τοπικές ανωμαλίες. Σε  μετατοπίσεις σπονδύλων που ελέγχονται ακτινολογικά, όπως οι εξαρθρώσεις, η σκολίωση κ.ά., η χειροπραξία δεν είναι αποτελεσματική. Επίσης, μπορεί να γίνει επικίνδυνη σε παθήσεις όπως η δισκοπάθεια, ο ρευματισμός της σπονδυλικής στήλης, οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.

 

 

Γιατί το manual therapy θεωρείται τόσο μοναδική τεχνική;

 

Η μοναδικότητα της συγκεκριμένης τεχνικής επικεντρώνεται στο γεγονός πως είναι ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη. Ξεκινά με λεπτομερή αξιολόγηση, και χρησιμοποιεί αποδεδειγμένες δοκιμασίες. Βασίζεται σε αντικειμενικά αλλά και σε υποκειμενικά (από την πλευρά του ασθενούς) ευρήματα, ενώ λαμβάνει υπόψιν και ψυχοκοινωνικά στοιχεία που πιθανόν να προκύψουν από την αξιολόγηση. Όλα αυτά συνθέτουν τον κλινικό συλλογισμό πάνω στο οποίο χτίζεται το θεραπευτικό μοντέλο, με συγκεκριμένα στάδια, επαναξιολογήσεις, καθορισμένη διάρκεια και κόστος με μεγάλη ακρίβεια.

 

Ο θεραπευτής γνωρίζει πολύ καλά τι αγγίζει, τι κινητοποιεί και ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.                   

 

Πότε εφαρμόζεται το manual therapy;

 

Στο Manual Therapy χρησιμοποιούνται τεχνικές με τα χέρια σε:

 

 • Αρθρικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης σε όλα τα επίπεδα αυτής
 • Αρθρικές κινήσεις άκρων, αλλά και μικρότερων περιοχών, όπως της κάτω γνάθου (συχνή αιτία πονοκεφάλου)
 • Κινητικότητα νευρικού ιστού– νευροδυναμική συμπεριφορά σε παθολογίες όπου εμπλέκεται νευρικός ιστός πχ ισχιαλγία
 • Επώδυνα σημεία της περιτονίας και των συναφών περιφερικών δομών. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πραγματικό αίτιο του πόνου εντοπίζεται σχετικά μακριά από το σημείο εκδήλωσης του. Έτσι για παράδειγμα, αρκετές φορές η θεραπεία σε έναν επώδυνο αυχένα επέρχεται από την αποκατάσταση μια δυσλειτουργίας στον ώμο.
 • Τη δύναμη, την αντοχή και την ελαστικότητα του μυοτενόντιου συνόλου.
 • Τον έλεγχο των μυϊκών ισορροπιών μιας περιοχής. Κάποιες φορές η απλή εξισορρόπηση μυϊκών δυνάμεων με κατάλληλη άσκηση αρκεί από μόνη της ώστε να επέλθει η λύση του προβλήματος.
 • Την επανεκπαίδευση, σε μυοσκελετικό και ιδιοδεκτικό επίπεδο, στην σωστή εργονομία. Μια λάθος θέση στην εργασία και σε καθημερινή βάση ίσως είναι από μόνη της το βασικό αίτιο εκδήλωσης ενός χρόνιου μυοσκελετικού προβλήματος. Το ίδιο ισχύει και με μια κακή τεχνική σε ένα άθλημα, την οποία ένας manual therapist οφείλει να επανεκπαιδεύσει.

 

Πλεονεκτήματα manual therapy

 

 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα και ακόμα και σε οξύ στάδιο.
 • Είναι μια θεραπεία που στοχεύει το αίτιο και όχι το σύμπτωμα.
 • Είναι σαφώς πιο σύντομη θεραπεία. Σε 4-6 θεραπείες το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές εντυπωσιακό ενώ από την 1ηκιόλας συνεδρία θα υπάρξει βελτίωση.
 • Η αποκατάσταση είναι ουσιαστική και πλήρης, στην άσκηση ή στο άθλημα είναι ταχύτερη, πληρέστερη και ασφαλέστερη.
 • Ο ασθενής παύει πολύ γρήγορα να νιώθει άρρωστος μιας και ασκείται υπό έλεγχο και σε ασφαλείς συνθήκες. Έτσι αποφεύγεται το ρίσκο ανάπτυξης χρόνιου πόνου και ανικανότητας, βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους.

 

Γιατί Manual Therapy και όχι κλασική φυσικοθεραπεία;

 

Σε σχέση με την κλασική φυσικοθεραπεία, το Manual Therapy είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Χωρίς να ακυρώνεται καμιά άλλη μέθοδος αποκατάστασης, θα λέγαμε ότι το μικρό κόστος, σε συνδυασμό με το γρήγορο αποτέλεσμα που καταπολεμά το αίτιο, καθιστά το Manual Therapy μια πολύ δημοφιλή μέθοδο παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι το Manual Therapy δουλεύει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα, συγκριτικά με άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας.