P H Y S I O I A S I S
fusikotherapeia-giatros-asthenis
Φυσική Αποκατάσταση Μυοσκελετικών Προβλημάτων

Μυοσκελετικά Προβλημάτα

icon shape

Αν υπάρχει μια κατηγορία παθήσεων που ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση τους πάσχοντες και περιορίζει τη λειτουργικότητά τους, αυτή είναι η ομάδα των μυοσκελετικών παθήσεων. Αυτές ποικίλλουν και μπορεί να αφορούν αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, αρθροπάθειες και αρθρίτιδες, δύσκαμπτες αρθρώσεις, νευραλγίες, νευρώματα, τενοντίτιδες, κακώσεις συνδέσμων, ασβεστώσεις μυών και τενόντων, μυϊκές θλάσεις, θυλακίτιδες, επικονδυλίτιδες. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης αυτών των καταστάσεων εφαρμόζονται διάφορα, όπως λέμε, ‘φυσικά μέσα’, τα οποία έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και εφαρμόζονται με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούν αυτού του είδους οι παθήσεις. Αναλυτικά εφαρμόζονται:

 

 

Κινησιοθεραπεία

 

Εφαρμογή κινήσεων, απαραίτητων για τη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων (ελαστικότητα μυών, τενόντων, συνδέσμων και αρθρικού θυλάκου), όπως και για τη διατήρηση τοπικά της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Διακρίνονται σε παθητικές, ενεργητικές, ενεργοπαθητικές (υποβοηθούμενες) και ενεργητικές με αντίσταση.

 

Μάλαξη

 

Χειρισμοί, πλήξεις και δονήσεις, μέσω των οποίων προκαλείται αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, προσφορά θρεπτικών ουσιών και απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών (προϊόντα καύσεων). Επίσης, χρησιμοποιείται για χαλάρωση μυϊκού σπασμού, λύση συμφύσεων μεταξύ μυών και περιτονιών, όπως και λύση συμφύσεων μεταξύ δέρματος και υποδόριου ιστού. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία του σώματος είναι άνω των 38ο C από οποιαδήποτε αιτία, γενικά σε δερματικές νόσους, σε φλεγμονώδεις περιοχές ιδιαίτερα στο οξύ στάδιο, σε ανοικτά ή πρόσφατα επουλωμένα τραύματα και εγκαύματα, όπως και σε ορισμένες αγγειακές καταστάσεις, π.χ. πρόσφατη θρόμβωση.

 

Ηλεκτροθεραπεία

 

Εφαρμογή ηλεκτρικής ενέργειας για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχει η ιοντοφόρεση, τα παλμικά ή διακοπτόμενα συνεχή ρεύματα, τα εναλλασσόμενα ρεύματα, ο διαδερμικός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός (TENS).

 

Διαθερμία

 

Θεραπευτική μέθοδος που στοχεύει στη θέρμανση των βαθύτερων ιστών μέσω ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που μετατρέπεται μέσα στο σώμα σε θερμότητα.

 

Υπέρηχα

Ηχητικές ταλαντώσεις με συχνότητα πάνω από 20 KHZ.

Laser                                                                         

Τεχνητή ακτινοβολία με συμπυκνωμένη δέσμη φωτός.

 

Μυοσκελετικό Laser HILT

 

Μορφή Laser υψηλής ισχύος (3 kW). Παρέχει ισχυρή αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση ακόμα και βαθιά κάτω από την επιδερμίδα. To Laser HILT όχι μόνο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία των εκφυλιστικών και χρόνιων φλεγμονών στους τένοντες, αλλά είναι σε θέση και να οδηγήσει επαρκή ποσότητα ενέργειας σε βάθος, στην επιφάνεια των αρθρώσεων και να ευνοήσει τη θρέψη των χόνδρων (ανάπλαση των ιστών), π.χ. τους χόνδρους του γόνατος.

 

Θερμά επιθέματα

 

Επιφανειακή μορφή θερμότητας στην οποία η θερμοκρασία του νερού στη συσκευή θερμών επιθεμάτων είναι 72-74OC περίπου.

 

Δινόλουτρο

 

Επιπολής θεραπευτικό μέσο που με τη βοήθεια σχηματιζόμενης δίνης ανακουφίζει οξείες, υποξείες και χρόνιες τραυματικές ή φλεγμονώδεις καταστάσεις.

 

Κρυοθεραπεία

 

Χρησιμοποίηση της χαμηλής θερμοκρασίας τοπικά ως αντιφλεγμονώδες μέσο (ψυχρά επιθέματα).