Kinesio Taping

KINESIO TAPING

Το Kinesio Tape ή kinesiology tape  σχεδιάστηκε την δεκαετία 1970 από τον Ιάπωνα Chiropractor Dr. Kenzo Kase στη δεκαετία του 1970 με σκοπό την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της επούλωσης σε μαλακούς ιστούς.

Η αρχική εφαρμογή tape γινόταν με άκαμπτη ταινία επίδεσης αλλά προκαλούσε πολλές φορές επιπλέον οίδημα λόγω ακινησίας αλλά και ανούσιο περιορισμό της κινητικότητας αρθρώσεων που κατά τα άλλα μπορούσαν να κινηθούν σε ένα περιορισμένο εύρος κίνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία  του  kinesiology tape, το οποίο βέβαια διαδόθηκε στο ευρύ κοινό μετά τους ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Εκεί οι πολύχρωμες λωρίδες από βαμβακερό υλικό στα πόδια και τα χέρια υπεραθλητών, τράβηξαν την προσοχή θεραπευτών και ασθενών.

Το kinesio tape λοιπόν είναι βαμβακερή ταινία (tex tape) με δυνατότητα ελαστικής επιμήκυνσης στο 130-140% του αρχικού μήκους και κολλητικές ιδιότητες στο δέρμα. Είναι υποαλλεργικό και η κόλλα του είναι ακρυλική 100% και ενεργοποιείται με τη θερμότητα(συγκεκριμένα με την τριβή). Οι βαμβακερές ίνες του είναι απορροφητικές και επιτρέπουν να φορεθεί ακόμα και στο μπάνιο ή στην πισίνα, χωρίς να βγει και να χρειαστεί επανατοποθέτηση. Ο χρόνος εφαρμογής που προτείνεται είναι 3-4 μέρες.

Τι μπορεί να βελτιώσει με την εφαρμογή του;

Η θεωρία του kinesio tape υποστηρίζει πως η εφαρμογή του kinesiology tape μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα σε τραυματισμούς, να αυξήσει το εύρος της κίνησης, να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται αφενός με τη δημιουργία τάσης, αφετέρου με την ανύψωση του δέρματος και την αύξηση του κενού κάτω από αυτό.

Kinesio tape και πόνος

Είναι γνωστό από την ανατομία πως στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στους επιφανειακούς μύες και το δέρμα, υπάρχουν αλγουποδοχείς. Αυτοί οι αλγουποδοχείς είναι υποδοχείς πόνου, που προειδοποιούν όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή που βρίσκονται. Από την άλλη πλευρά κάθε μυοσκελετικός τραυματισμός ακολουθείται από μία φλεγμονή. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της φλεγμονής είναι η διόγκωση των δομών, λόγω έντονης αιμάτωσης. Η διόγκωση αυτή μειώνει το κενό ανάμεσα στο δέρμα και στον μύ. Το γεγονός αυτό προκαλεί μια συμπίεση των υποδοχέων που αναφέραμε παραπάνω, οπότε και δίνεται το ερέθισμα στον εγκέφαλο να αισθανθούμε πόνο και ένα αίσθημα πίεσης στην περιοχή. Η θεωρία εφαρμογής του kinesio tape αναφέρει πως τοποθετούμε την ταινία με μια προδιάταση της εμπλεκόμενης περιοχής και άρα και του δέρματος. Επομένως όταν η περιοχή είναι σε φυσιολογική θέση το kinesiology tape θα δημιουργήσει πτυχές. Οι πτυχές είναι απαραίτητες να δημιουργηθούν σύμφωνα με τον dr Kenzo Kase. Αυτό είναι αναγκαίο διότι, το πτυχοειδές αποτέλεσμα κάνει μια έλξη στο δέρμα. Η έλξη αυξάνει την απόσταση μεταξύ δέρματος και μυών. Η αύξηση αυτής της απόστασης σημαίνει πως αρκετοί από τους αλγοϋποδοχείς παύουν να συμπιέζονται, οπότε παύουν και να στέλνουν ερεθίσματα πόνου στον εγκέφαλο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αισθητή, και άμεση πολλές φορές ελάττωση των επώδυνων συμπτωμάτων.

Kinesio tape και εύρος κίνησης

Η αρχική εφαρμογή στατικού tape και έπειτα kinesio tape από τον dr Kase είχε ως απώτερο σκοπό τη διόρθωση της ασυμμετρίας και της κακής ευθυγράμμισης των αρθρώσεων. Η θεωρία του taping αναφέρει, πως η κακή θέση των αρθρώσεων οδηγεί σε υπερδιάταση δομών, οι οποίες κατόπιν συστέλλονται, ώστε να επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση προκαλώντας επιπλέον ανισορροπίες και μυοπεριτονιακές ανωμαλίες.

Φυσικά όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μειώσεις του φυσιολογικού εύρους κίνησης. To kinesio tape, μέσω της διόρθωσης ασυμμετριών και αποτροπής υπερδιατάσεων μαλακών μορίων, βοηθά τις εμπλεκόμενες αρθρώσεις να αυξάνουν το εύρος κίνησης και μάλιστα με ελεγχόμενο τρόπο, αφού η ταινία κινησιοεπίδεσης μπορεί να αποτρέψει την κίνηση σε ακραίες τροχιές.

Kinesio tape και εφαρμογή

Tύποι εφαρμογών:

Το kinesio taping εφαρμόζεται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε:

  • Με μέγιστη τάση(έως και 100%) στην ταινία, για σταθεροποίηση αρθρώσεων
  • Με μικρή έως καθόλου τάση για μυϊκή χαλάρωση και περιτοναϊκή διάταση
  • Κομμένη σε ρίγες και χωρίς τάση με τη φορά της λέμφου για μείωση του οιδήματος στην πάσχουσα περιοχή

Εφαρμογές στον αθλητισμό:

  • Σε τραυματισμούς, θλάσεις, διαστρέμματα κ.α.
  • Στα αιματώματα
  • Σε εξαρθρώματα, όπως αυτό της επιγονατίδας
  • Για μυϊκή χαλάρωση

H εφαρμογή ενός kinesiology tape πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή με συγκεκριμένο τρόπο, κατεύθυνση, μήκος, τάση και σε συγκεκριμένη ανατομική τοποθεσία, ώστε να έχει σωστό αποτέλεσμα.Eίναι μια ακίνδυνη σχετικά εφαρμογή και έτσι η χρήση του από ανειδίκευτα άτομα δεν προκαλεί προβλήματα αλλά δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα πέραν του placebo. Θα πρέπει φυσικά να ξεκαθαρίσουμε πως το kinesiology tape ΔΕΝ είναι έμπλαστρο, ΔΕΝ εμπεριέχει κάποια χημική φαρμακευτική ουσία και ΔΕΝ παίζουν ρόλο τα χρώματα. Στην αγορά υπάρχουν κυριολεκτικά άπειρα kinesiology tapes, αλλά η ποιότητα της κόλλας και του βαμβακερού υλικού διαφέρει και αυτό φαίνεται στην χρήση και στην αντοχή σε ιδρώτα, νερό, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αθλητισμό κλπ.