P H Y S I O I A S I S

Φυσική Αποκατάσταση

Φυσική Αποκατάσταση

Τι είναι φυσική αποκατάσταση;

Φυσική αποκατάσταση είναι εκείνη η φυσική διαδικασία της ανάκτησης της υγείας και της προσαρμογής του οργανισμού, σε οποιεσδήποτε οργανικές ή σωματικές αλλαγές έχετε από τις επιπτώσεις των θεραπειών.

Ο καρκίνος και η θεραπεία του έχει μεγαλύτερες επιπλοκές σε κάποιους επιζώντες σε σχέση με κάποιους άλλους. Κάποιοι μπορεί μόνοι τους χωρίς βοήθεια, να επανήρθαν στην καθημερινότητα ανακτώντας τις δυνάμεις μόνοι τους.

Όμως κάποιοι άλλοι να μην μπορούν να προσαρμοστούν, εύκολα λόγω των αλλαγών που τους επέφερε ο καρκίνος και έτσι χρειάζονται την βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.

Φυσική Αποκατάσταση

Ποιοι χρειάζομαι φυσική αποκατάσταση;

Κάποιοι επιζώντες του καρκίνου μετά το τέλος της θεραπείας, λόγω των σωματικών αλλαγών που έχουν υποστεί, μπορεί να χρειαστεί να μάθουν το πώς θα ζήσουν με τα καινούργια δεδομένα. Μπορεί να χρειαστεί να βρουν νέους τρόπους να κάνουν κάποια πράγματα ή και να αλλάξουν πράγματα της καθημερινότητάς τους. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα έχουν και συναισθηματικές συνέπειες.

Η συνεργασία με έναν θεράποντα στη φυσική αποκατάσταση (Φυσίατρος) συστήνεται συνήθως για τους επιζώντες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό (πόδι ή βραχίονας) και έχουν αντικαταστήσει το μέλος με τεχνητό ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή φυσική αλλαγή που παρεμποδίζει την κινητικότητα ή τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν φυσικά.

Φυσική Αποκατάσταση

Πως μπορεί να βοηθήσει έναν επιζώντα η φυσική αποκατάσταση;

Ο τύπος της αποκατάστασης που πρέπει να κάνετε θα εξαρτηθεί από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Μπορεί να πρέπει να μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε τους μυς σας πάλι. Μπορεί να πρέπει να μάθετε πώς να κινηθείτε γύρω από το σπίτι σας ή να αυξήσετε την ενέργειά σας έτσι μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία. Μπορεί να έχετε το πρόβλημα επικοινωνώντας με τους ανθρώπους λόγω των φυσικών αλλαγών στο πρόσωπο, το στόμα ή το λαιμό σας. Υπάρχουν θεράποντες που ειδικεύονται σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές.

  • Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις φυσικές αλλαγές στο σώμα σας με το να σας διδάξει τις ασκήσεις και τις σωματικές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν να ρυθμίσουν τους μυς σας και να αποκαταστήσουν τη δύναμη και τη μετακίνηση.
  • Ένας εργοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να μάθετε να διαχειρίζεται τις καθημερινές δραστηριότητές σας και να ενσωματώσετε οποιεσδήποτε φυσικές αλλαγές που προκαλούνται από τον καρκίνο στη ζωή σας, στο σπίτι και την εργασία.
  • Ένας λογοθεραπευτής θα σας βοηθήσει εάν έχετε δυσκολία στην ομιλία ή στην κατάποση μετά από τη θεραπεία σας.

Κάθε φάση στην ιδιαίτερη περίπτωση του καρκίνου απαιτεί συχνές επανεκτιμήσεις και επαναπροσαρμογές του προγράμματος σύμφωνα με την αύξηση των προβλημάτων και των αναγκών του ασθενούς. Οι αρχικές προσπάθειες μπορεί να στοχεύουν στην βάδιση και την αυτοεξυπηρέτηση του ασθενούς, ενώ αργότερα να προσανατολιστούν στην εκπαίδευση μετακίνησης με αναπηρικό αμαξίδιο, μεταφορών από το κρεβάτι στο αμαξίδιο και από το αμαξίδιο στην καρέκλα και υποβοηθούμενη με ειδικά εργαλεία αυτοεξυπηρέτηση. Η σωστή ενημέρωση και η ένταξη της οικογένειας στην αποκατάσταση είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο της όλης προσπάθειας.