ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μετεγχειρητικής αποκατάστασης και καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας μιας χειρουργικής επέμβασης. Βασικός στόχος για ένα φυσικοθεραπευτή είναι ο ασθενής να γίνει ή να φτάσει στο σημείο να είναι λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς του χωρίς πόνο εμπόδια και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια.
Οι συνηθέστερες επιπτώσεις μετά από ένα χειρουργείο είναι:
- ο έντονος πόνος
- η μείωση του εύρους κίνησης
- η εξασθένηση και ατροφία των μυών της γύρω περιοχής
- η αδυναμία κινήσεων
- η μείωση της λειτουργικότητας του ασθενούς.
Μετά το χειρουργείο πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την εκμάθηση του ασθενή σε καινούργια δεδομένα και τη διδασκαλία κινήσεων. Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι να εξηγήσει πλήρως στον ασθενή τι πρόκειται να γίνει, τις χρονικές περιόδους που θα περάσουν και το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί. Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής ενημερώνει τον ασθενή ότι όλο το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης περιλαμβάνει πολλή δουλειά και αρκετή υπομονή από τον ίδιο τον ασθενή, στη πραγματικότητα να εξηγήσει ότι φυσικοθεραπεία θα πει συνεργασία και ότι χωρίς προσωπικό κόπο η αποκατάσταση θα κρατήσει περισσότερο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μικρότερα από τα επιθυμητά. Το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα τον ασθενή τις απαιτήσεις και τον σκοπό του, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται μυοσκελετικές επεμβάσεις είναι άτομα της τρίτης ηλικία και οι συχνότερες επεμβάσεις είναι οι αρθροπλαστικές κάτω άκρων. Ο σκοπός που γίνετε η επέμβαση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, ώστε να μη πονάει, να μπορεί να εξυπηρετήσει τον εαυτό του χωρίς να εξαρτάται από κανέναν. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας δεν γίνεται φυσικοθεραπεία με έντονο πρόγραμμα, εξαντλητικό και σε μεγάλα επίπεδα. Αντίθετα, σε συχνές μυοσκελετικές επεμβάσεις λόγω κακώσεων υποβάλλονται οι αθλητές, όπου ο σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι ο αθλητής να επιστρέψει όσο πιο γρήγορα στα γήπεδα και η αποκατάσταση να γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε ο αθλητής όχι μόνο να μην πονάει και να είναι λειτουργικός, αλλά να επανέλθει στις προπονήσεις κανονικά, χωρίς πρόβλημα.
Φυσιοθεραπευτική παρέμβαση γίνεται, επίσης μετά από οποιοδήποτε χειρουργείο καρδιάς, πνευμόνων και γενικότερα στην κοιλιακή χώρα και στα σπλάχνα. Σκοπός του φυσικοθεραπευτή είναι η μείωση των οιδημάτων η ενδυνάμωση, η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, η γρήγορη έγερση και βάδιση, ώστε ο ασθενής να επανέλθει στην καθημερινότητα του. Εφαρμόζονται προγράμματα κινησιοθεραπείας και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ανάλογα τις ανάγκες του ατόμου.
Πάντα σε συνέχεια τις οποιαδήποτε χειρουργικής επέμβασης, η φυσιοθεραπευτική παρέμβαση είναι αναγκαία, είτε μόνο στα αρχικά στάδια (π.χ.), είτε μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. Οι βασικοί κανόνες που έχει η φυσικοθεραπεία μετά από κάθε χειρουργείο είναι:
- Μείωση του πόνου.
- Κινητοποίηση του ασθενή.
- Βελτίωση της κάρδιο-αγγειακής του λειτουργίας.
- Αύξηση της κινητικότητας.
- Μείωση του οιδήματος.
- Βελτίωση της μυϊκής ισχύος.
- Αύξηση της ιδιοδεκτικότητας.
- Εκπαίδευση του ασθενή και των μελών τις οικογένειας για την σταδιακή επανένταξη του ασθενή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η επιτυχία ενός χειρουργείου ολοκληρώνεται με την εμπιστοσύνη που θα αποκτήσετε στο σώμα σας και τις δυνατότητες του. Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία είναι μια δημιουργική διαδικασία, όπου θα διδαχθείτε τη σωστή λειτουργία του σώματος σας και πώς θα αυξήσετε βαθμιαία τις δυνατότητές του, μέσω της άσκησης.