P H Y S I O I A S I S

Θεραπευτικό-Λεμφικό Μασάζ

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Τι είναι το λεμφικό μασάζ και πώς βοηθάει;

To λεμφικό μασάζ θεωρείται ότι βοηθάει την σωστή κυκλοφορία των υγρών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα, και προκαλεί αποσυμφόρηση από τις τοξίνες. Βοηθάει τον οργανισμό ξεφορτωθεί τα απόβλητα του μεταβολισμού. Η λέμφος είναι ένα υγρό σε μορφή πλάσματος που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο του αίματος στα κύτταρα. Με τη βοήθεια συσπάσεων, η λέμφος φιλτράρεται από περιττά συστατικά σε συγκεκριμένα σημεία-κλειδιά για την ανατομία του σώματος. Πρόκειται για τα περίφημα λεμφογάγγλια. Με ειδικό μασάζ στα σημεία αυτά αποκαθίσταται η υγεία του λεμφικού συστήματος.

Ας εστιάσουμε όμως λίγο πιο προσεκτικά.

Χάρη στο ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα μας παράγει αντισώματα που προστατεύουν τον οργανισμό από παράσιτα και λοιμώξεις. Το λεμφικό μασάζ ενισχύει το ανοσοποιητικό αξιοποιώντας τη βασική λειτουργία των λεμφαδένων που είναι η παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων που εμπλουτίζουν τη λέμφο στο πέρασμά της. Πριν η λέμφος φτάσει στο αίμα διηθείται από μικρόβια και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Το λεμφικό μασάζ ενισχύει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων που μας προστατεύουν από την γρίπη και το κρυολόγημα. Προστατεύει επίσης από φλεγμονές στο σώμα που ισοδυναμούν με αρθρίτιδα.

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Κινήσεις μασάζ

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Πρόκειται για ελαφρές μαλάξεις στα σωστά σημεία του σώματος που προάγουν τη φυσική αποστράγγιση της λέμφου. Οι κινήσεις αυτές είναι ρυθμικές και ήπιες με σκοπό να διεγείρουν τη λέμφο. Το πρόβλημα με το λεμφικό σύστημα είναι ότι δεν έχει βαλβίδα όπως το κυκλοφορικό με αποτέλεσμα να παθαίνει συμφόρηση, ιδίως όταν κάνεις καθιστική ζωή, έχεις κακές διατροφικές συνήθειες, ή κακή κληρονομικότητα. Το μασάζ θα το βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. Οι γραμμικές αυτές κινήσεις ακολουθούν τη διαδρομή των λεμφαγγείων. Αυτές οι κινήσεις χρησιμοποιήθηκαν αργότερα και σε αποθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Θεραπεία μετά από χειρουργείο

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Πολλοί θεραπευτές το παρέχουν στους ασθενείς μετά από χειρουργείο καθώς βοηθάει στην επούλωση. Το μασάζ βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών στα σημεία που υπάρχουν ουλές. Μειώνει επίσης το πρήξιμο και αποτοξινώνει το σώμα από την όλη διαδικασία. Θεραπεύει τα οιδήματα που δημιουργούνται κατά την εγχείρηση. Ουσιαστικά επιταχύνει τη διαδικασία της αναδόμησης των κυττάρων. Σημειώνεται ωστόσο ότι τέτοιος τύπος μασάζ δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο αλλά λίγο αργότερα – τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά. Δεν πρέπει να γίνεται σε ανοιχτά τραύματα και δερματικές φλεγμονές. Επίσης σε καμία περίπτωση αν έχει γίνει μεταμόσχευση οργάνου.

Χαλάρωση

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Τα περισσότερα είδη μασάζ είναι χαλαρωτικά λόγω των ήπιων κινήσεων και της μεθοδολογίας. Το λεμφικό μασάζ είναι ακόμα πιο χαλαρωτικό, ανακουφίζει το σώμα από διάφορους πόνους. Ο ρυθμός, η πίεση, και η κίνηση του λεμφικού μασάζ είναι τέτοια ώστε να μειώνουν αποτελεσματικά το στρες. Η όλη διαδικασία σου προσφέρει ευεξία και σε κάνει να σκεφτείς και πάλι τον εαυτό σου και να εκτιμήσεις τη σημασία της ποιότητας ζωής. Όταν το σώμα σου είναι σε καλύτερη κατάσταση, η διάθεσή σου βελτιώνεται εξίσου.

Η τεχνική

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Παρά το γεγονός ότι διδάσκεται, καλύτερα να εμπιστευθείς έναν επαγγελματία, πιστοποιημένο θεραπευτή. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ελαφριά πίεση σε κάποια σημεία «κενά» τα οποία θα είναι αργότερα έτοιμα να δεχτούν περισσότερο υγρό, μια διαδικασία που τεχνικά θυμίζει πώς λειτουργεί ένα καζανάκι. Τα σημεία πίεσης βρίσκονται κάτω ακριβώς από τα οστά του κολάρου, και στην εσωτερική πλευρά των χεριών και των ώμων. Ο ασθενής πρέπει να είναι ξαπλωμένος με την πλάτη άνετα.

Στο σπίτι

Θεραπευτικό - Λεμφικό Μασαζ

Σταύρωσε τα χέρια σου στο στήθος με τις παλάμες λίγο κάτω από το κολάρο. Μετά ανασήκωσε τους ώμους σου αργά. Η μυϊκή δραστηριότητα εκεί είναι αρκετή ώστε να ενεργοποιήσει τη λέμφο. Μετά τοποθέτησε τη μία παλάμη κάτω από το κεφάλι σου. Με το άλλο χέρι κάνε εκεί μια γραμμική κίνηση κατά μήκος του εσωτερικού του χεριού. Άλλαξε χέρι και κάνε την ίδια κίνηση. Μην ασκήσεις πολύ πίεση. Αρκεί να δεις την επιδερμίδα σου να κινείται ελάχιστα. Κάνε με τα δάχτυλά σου κινήσεις προς το εσωτερικό στο ύψος των αγκώνων. Σε πιο απλουστευμένη εκδοχή, κάνε γραμμικές κινήσεις από τις άκρες των δακτύλων προς τον καρπό, από τον καρπό στο αγκώνα, και από εκεί προς τους ώμους. 20 λεπτά την ημέρα αρκούν!