ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ – ΛΕΜΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ
Το λεμφικό μασάζ είναι μια τεχνική μάλαξης που αποσκοπεί στη φυσική διέγερση του λεμφικού συστήματος. Κύριος στόχος του είναι η διέγερση των λεμφαδένων, για να επιτευχθεί έτσι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας του λεμφικού υγρού.
Τι είναι το λεμφικό μασάζ και πώς βοηθάει;
To λεμφικό μασάζ βοηθάει στην σωστή κυκλοφορία των υγρών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα και προκαλεί αποσυμφόρηση από τις τοξίνες. Βοηθάει τον οργανισμό ξεφορτωθεί τα απόβλητα του μεταβολισμού. Η λέμφος είναι ένα υγρό σε μορφή πλάσματος που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο του αίματος στα κύτταρα. Με τη βοήθεια συσπάσεων, η λέμφος φιλτράρεται από περιττά συστατικά σε συγκεκριμένα σημεία-κλειδιά για την ανατομία του σώματος. Πρόκειται για τα περίφημα λεμφογάγγλια. Με ειδικό μασάζ στα σημεία αυτά αποκαθίσταται η υγεία του λεμφικού συστήματος.
Ας εστιάσουμε όμως λίγο πιο προσεκτικά.
Χάρη στο ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα μας παράγει αντισώματα που προστατεύουν τον οργανισμό από παράσιτα και λοιμώξεις. Το λεμφικό μασάζ ενισχύει το ανοσοποιητικό αξιοποιώντας τη βασική λειτουργία των λεμφαδένων που είναι η παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, τα οποία εμπλουτίζουν τη λέμφο στο πέρασμά της. Πριν η λέμφος φτάσει στο αίμα διηθείται από μικρόβια και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Το λεμφικό μασάζ ενισχύει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων που μας προστατεύουν από την γρίπη και το κρυολόγημα. Προστατεύει, επίσης από φλεγμονές στο σώμα.
Κινήσεις μασάζ
Πρόκειται για ελαφριές μαλάξεις στα σωστά σημεία του σώματος που προάγουν τη φυσική αποστράγγιση της λέμφου. Οι κινήσεις αυτές είναι ρυθμικές και ήπιες με σκοπό να διεγείρουν τη λέμφο. Το πρόβλημα με το λεμφικό σύστημα είναι ότι δεν έχει βαλβίδα όπως το κυκλοφορικό με αποτέλεσμα να παθαίνει συμφόρηση, ιδίως όταν κάνεις καθιστική ζωή, έχεις κακές διατροφικές συνήθειες ή κακή κληρονομικότητα. Το μασάζ θα το βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. Οι γραμμικές αυτές κινήσεις ακολουθούν τη διαδρομή των λεμφαγγείων.
Σε ποια σημεία του σώματος γίνεται το λεμφικό μασάζ;
Οι μαλάξεις επικεντρώνονται στις παρακάτω περιοχές του σώματος:
- Στη βάση του λαιμού: Είναι το πρώτο σημείο στο οποίο πραγματοποιείται η θεραπεία με σκοπό να ξεμπλοκάρει τη λέμφο που έρχεται από τα τριχοειδή, να ρεύσει προς τα πάνω.
- Μασχάλες: Αυτή η περιοχή διεγείρεται με μικρές κυκλικές κινήσεις.
- Κοιλιά: Πραγματοποιείται η λεγόμενη «καθοδηγούμενη ώθηση», δηλαδή μασάζ με τα δύο χέρια το ένα πάνω στο άλλο στην κοιλιά, σε συντονισμό με την αναπνοή.
- Βουβωνική χώρα: Οι ομόκεντρες κινήσεις και η τοποθέτηση των χεριών το ένα πάνω στο άλλο ενδείκνυνται για τη θεραπεία των λεμφαδένων στη βουβωνική χώρα.
- Γόνατα: Το μασάζ πραγματοποιείται στην κοιλότητα που υπάρχει στο πίσω μέρος των γονάτων.
- Γάμπες: Ο θεραπευτής ξεκινάει το μασάζ από τον αχίλλειο τένοντα και ανεβαίνει μέχρι τους μυς του γαστροκνημίου.
- Μηροί: Ο θεραπευτής κατευθύνει τα υγρά που υπάρχουν στα πλαϊνά των μηρών προς τα σημεία της βουβωνικής χώρας που ελευθερώθηκαν νωρίτερα.
- Πλάτη: Με πιέσεις και συμπιέσεις, ο θεραπευτής οδηγεί τη λέμφο κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, μέχρι το σημείο του λαιμού.
Η συντήρηση είναι πολύ σημαντική για να διατηρηθεί το αποτέλεσμά του. Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τις συνεδρίες λεμφικού μασάζ περίπου 2 φορές το μήνα. Έτσι, θα μπορεί να ελέγχεται η κυκλοφορία της λέμφου και δεν θα δημιουργηθούν τοξίνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες.
Πολλοί θεραπευτές παρέχουν θεραπευτικό μασάζ στους ασθενείς μετά από χειρουργείο, καθώς βοηθάει στην επούλωση. Βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών στα σημεία που υπάρχουν ουλές, μειώνει το πρήξιμο και αποτοξινώνει το σώμα από την όλη διαδικασία. Θεραπεύει, επίσης τα οιδήματα που δημιουργούνται κατά την εγχείρηση. Ουσιαστικά επιταχύνει τη διαδικασία της αναδόμησης των κυττάρων. Σημειώνεται, ωστόσο ότι τέτοιος τύπος μασάζ δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το χειρουργείο αλλά λίγο αργότερα – τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά. Δεν πρέπει να γίνεται σε ανοιχτά τραύματα και δερματικές φλεγμονές και σε καμία περίπτωση αν έχει γίνει μεταμόσχευση οργάνου.
Χαλάρωση
Τα περισσότερα είδη μασάζ είναι χαλαρωτικά λόγω των ήπιων κινήσεων και της μεθοδολογίας. Το λεμφικό μασάζ είναι ακόμα πιο χαλαρωτικό, ανακουφίζει το σώμα από διάφορους πόνους. Ο ρυθμός, η πίεση, και η κίνηση του λεμφικού μασάζ είναι τέτοια ώστε να μειώνουν αποτελεσματικά το στρες. Η όλη διαδικασία σου προσφέρει ευεξία και σε κάνει να σκεφτείς και πάλι τον εαυτό σου και να εκτιμήσεις τη σημασία της ποιότητας ζωής. Όταν το σώμα σου είναι σε καλύτερη κατάσταση, η διάθεσή σου βελτιώνεται εξίσου.
Σε ποιες καταστάσεις αντενδείκνυται;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το λεμφικό μασάζ αντενδείκνυται σε περιπτώσεις ατόμων με θρομβοφλεβίτιδα (κίνδυνος πνευμονικής εμβολής), καρκίνο και όγκους, εκζέματα και δερματοπάθειες των άκρων, οιδήματα, καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος), οξείες φλεγμονές. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να συμβουλευτούμε και το γιατρό που μας παρακολουθεί.
Ανακούφιση και στο σπίτι
Σταύρωσε τα χέρια σου στο στήθος με τις παλάμες λίγο κάτω από το κολάρο. Μετά ανασήκωσε τους ώμους σου αργά. Η μυϊκή δραστηριότητα εκεί είναι αρκετή ώστε να ενεργοποιήσει τη λέμφο. Μετά τοποθέτησε τη μία παλάμη κάτω από το κεφάλι σου, με το άλλο χέρι κάνε εκεί μια γραμμική κίνηση κατά μήκος του εσωτερικού του χεριού. Άλλαξε χέρι και κάνε την ίδια κίνηση. Μην ασκήσεις πολύ πίεση, αρκεί να δεις την επιδερμίδα σου να κινείται ελάχιστα. Κάνε με τα δάχτυλά σου κινήσεις προς το εσωτερικό στο ύψος των αγκώνων. Σε πιο απλουστευμένη εκδοχή, κάνε γραμμικές κινήσεις από τις άκρες των δακτύλων προς τον καρπό, από τον καρπό στο αγκώνα, και από εκεί προς τους ώμους, 20 λεπτά την ημέρα αρκούν!